Deventer – Steenenkamer – De Worp

LET OP: Deze wandeling kan NIET gelopen worden van maart t/m september in verband met broedende vogels!

IJsselwandelen tussen kooplieden en werklui in Deventer, De Worp en Steenenkamer.

Deventer is een ‘veurnemstige’ Hanzestad. De rijke kooplui zijn deels vertrokken naar de dorpen rondom, de gebleven arbeiders gaven de stad de bijnaam Moskou aan de IJssel. Deze wandeling neemt je mee door de rijke historische binnenstad met zijn kerken, de Brink en de Waag, maar voert je ook naar de andere kant van de IJssel naar ‘het arbeidersdorp’ De Worp en Steenenkamer. Hier kijk je enerzijds wijds Gelderland in en anderzijds naar de toren van de Lebuïniskerk die op geen enkele skyline van Deventer ontbreekt.

De wandeling is 11 kilometer. Maar je kunt hem inkorten door een stuk uiterwaarde over te slaan, niet De Worp in te lopen, of zelfs de binnenstad over te slaan. Dat is met GPX of op de plattegrond allemaal vrij eenvoudig zelf te bepalen. Ons advies: Loop hem helemaal!

 1. We wandelen van de IJssel af, via de rotonde De Worp in, de Twelloseweg. Dan eerste rechts en derde links (Vondelstraat). Bij het parkje rechts en de volgende weer rechts, gelijk weer links, en einde weg rechts. Loop naar de rand van het dorp, ga de dijk op en via het fietspad er aan de andere kant weer af, rechts.
 2. Kronkel door het park tot aan de ingang van de stadscamping. Ga daar naar binnen, loop even verder niet naar de kampeerplekken, maar ga door het hek met het wildrooster. Volg het wandelpad naar de spoorbrug.
 3. Loop er onderdoor en klim de trap op, de spoorbrug op en sla linksaf naar Deventer. Loop de trappen na de spoorbrug weer af en wandel terug naar de IJsseloever. Daar links: wandel langs de kade of onderlangs het water. Wandel de stad in via de laatste straat links vóórdat je bij de aanlegsteiger van het voetveer bent: De IJsselstraat. Ga dan direct rechts en weer links: de smalle Kranensteeg in. Aan het einde van de steeg ga je linksaf, Noorderbergstraat en dan weer de eerste weg rechts.
 4. Ga hier eventueel even de Kloostertuin in. Vervolgens naar rechts de Papenstraat in, einde weg rechts, Graven. Eerste weg links en dan weer rechts, zodat je om De Nieuwe Markt (parkeerplaats) heen loopt. Ga dan links via het Grote Kerkhof om de Lebuïnuskerk heen.
  (Aan de Grote Kerkhof zit meer horeca, maar we willen toch in het bijzonder even wijzen op ‘In het Huis van Deventer’, voorheen Latijnse school waar je dus feitelijk de moderne devotie binnenstapt. Radewijns, Geert Groote en zelfs Erasmus waren daar ooit te gast.)
 5. Via De Grote Poot wandel je vervolgens naar De Brink: Einde weg rechts, gelijk links Vleeshouwerstraat, links Kleine Overstraat, rechts Treurnisgang, rechts Grote Overstraat. Je kunt ook lekker zelf even rondstruinen in de prachtige binnenstad. Als je maar op De Brink uitkomt.
 6. Je verlaat de Brink weer door van De Waag weg, rechts langs het Wilhelminafontein, de Golstraat in te lopen. Einde weg rechts, de Walstraat. (Hier kun je trouwens ook eerst even 50 meter naar links, om de vroegere vrouwengevangenis te zien en eventueel te pauzeren in de leuke theetuin) Deze volg je inclusief scherpe bocht naar rechts, tot je voor De Bergkerk staat.
 7. Ga rechts en gelijk links. Je kunt zowel links als rechtsom de kerk lopen, als je aan de voorzijde van de kerk (die meestal open is voor een kijkje) de Kerksteeg maar in gaat. Aan het einde van de steeg ga je naar links en direct rechts, de Rijkmanstraat in.
 8. Op deze afslag kun je even een pauze inlassen in de Bergschildtuin. Na het Leger des Heils ga je naar links, de smalle Muntengang in. Kruip door sluip door kom je dan op Achter de Muren Zandpoort uit, waar je rechts aanhoudt. Einde weg links, Zandpoort.
 9. Vervolg je weg richting de IJsselbrug en kies de trappen die je via de rechterkant van de brug naar de overzijde brengen. Dat is belangrijk, want halverwege de brug ga je een trap af naar beneden en dat kan alleen via die zijde.
 10. Als je halverwege de brug de trap af bent gelopen en je staat midden tussen twee IJsseltakken, vervolg je het wandelpad onder de brug door, met Deventer in je rug. Je kunt nu maar op één manier verder. Via een klaphekje kom je uiteindelijk bij een parkeerplaatsje uit. Ga naar rechts, de Bolwerksweg op.
 11. Een eindje verder het puinpad op, linksaf. Dit puinpad slingert je een eind verder, tot je aan de weg met de naam Johannahoeve komt. Hier ga je naar rechts. Kort voor de Wilpsedijk ga je rechts het fietspad op.
 12. Als je bij de Steenenkamer links en rechts verhard kunt verder wandelen, ga jij juist rechtdoor het wandelpad over de dijk op. Aan het eind van dat wandelpad over de dijk ga je, kort voor de driesprong van verharde wegen, rechts een smal wandelpaadje in. Dat pad slingert uiteindelijk onderlangs de molen van Steenenkamer door naar een tunnel onder de Rijksstraatweg door. Volg dat pad terug naar je beginpunt.
Categorie:Rondwandeling
Afstand:11,0 km
Moeilijkheid:licht
Route is NIET toegankelijk voor honden Route is NIET geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
1625 x gelezen
3 reacties
Array
Kogelman schreef:

De Steenenkamer de Worp
Klopt het pictogram van de hond mag mee niet.
Er liggen veerooster dus niet geschikt voor de hond

stijlXpres schreef:

Dank voor je bericht. We zullen het aanpassen!

Anouk schreef:

Prachtige route. We hebben hem via de andere kant gelopen. Eenmaal bij de trap omhoog bleek dat we niet op de brug konden komen. Moesten weer helemaal teruglopen over de landtong. Toen de rest van de route maar gelaten voor wat het was. Dus handig om van te voren even te checken!

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.