Door ’t Sumpel

Deze wandeling gaat door ‘t Sumpel, een helemaal niet zo bekend, iewat moerassig stukje natuur aan de rand van Raalte. De wandeling gaat ook een heel stuk langs het Overijssels Kanaal, een kanaal dat gegraven is vanaf Lemelerveld naar Deventer om turf makkelijker af te kunnen voeren. Dat leverde Raalte extra industrie op, want als je een kanaal hebt, kun je groot uitpakken. Het kanaal is inmiddels dicht voor scheepvaart, maar niet voor de natuur! De route gaat ook door het centrum van Raalte met genoeg gelegenheden voor een hapje of een drankje.

 1. Wanneer je met je rug naar de Plaskerk staat, loop je rechtdoor de Grote Markt op. Wanneer je het Kulturhus voor je ziet, sla je rechtsaf de Marktstraat in. Na de winkel ‘Foto en Zo’ sla je linksaf de Schapenstraat in.
 2. Aan het einde van de Schapenstraat steek je rechtover naar het pad tussen de huizen welke je voor je ziet. Aan het einde van dit pad kom je uit bij de Mokwerfjes.
  Je slaat hier vervolgens rechtsaf de Mettingenlaan op. Blijf rechtdoor lopen aan de rechterkant van het water.
 3. Steek vervolgens de groene Daggertsbrug over naar links. Je bevindt je nu op de Almelosestraat. Deze straat loop je helemaal uit totdat je op de kruising met de Klipperweg aankomt. Steek hier rechtover en sla direct weer linksaf. Voor de blikvanger sla je rechtsaf het fietspad op langs de Wechelerweg.
 4. Aan het einde van de Wechelerweg sla je linksaf de Schoonhetenseweg op. Aan het einde van deze weg kom je uit bij de N35. Aan je linkerhand de Bagatelle, van oudsher al een zogenaamde uitspanning waar je even op adem kunt komen.
 5. Steek de N35 over (kiek goed uut!) en sla linksaf richting het houten hekje. Je loopt het Snappertspad op, door moerasgebied ’t Sumpel. Je volgt het pad net zolang totdat je bij het weiland uitkomt. Je doorkruist het weiland schuin rechtsaf naar het volgende houten hekje. Deze loop je door langs de kikkerpoel en je komt weer uit bij een weiland.
 6. Je volgt de blauwe pijl rechtdoor het weiland in. Aan het einde van het weiland sla je linksaf de Wissinkweg op. Deze loop je helemaal uit en bij de T-splitsing sla je rechtsaf de Hooilandweg op.
 7. Je loopt de Hooilandweg uit en bij de volgende T-splitsing sla je linksaf de Steege in. Je steekt de N348 over (nogmaals, kiek goed uut!) en volgt de weg.
 8. Aan het einde van de Steege sla je rechtsaf en loop je met de bocht mee naar rechts de Linderteseweg op. Je neemt de eerste weg links naar de Hagweg.
 9. Je steekt de Hagbrug over en slaat direct linksaf de Wolthaarsdijk W.Z. op, met het kanaal aan je linkerzijde.
 10. Je loopt langs melkveebedrijf en ijsboerderij de Rosahoeve. Een perfecte stop voor een heerlijk ijsje!
 11. Je loopt alsmaar rechtdoor totdat je aankomt bij een splitsing. Hier sla je linksaf (Buizerd) en je slaat direct weer rechtsaf. Je loopt nu aan de andere kant van het water. Loop door tot het einde van het onverharde pad en ga linksaf over de stoep parallel aan de Weidelaan, totdat je deze over kunt steken rechtsaf richting de bergingsvijvers aan de overkant. Vervolg het pad totdat je weer bij het kanaal bent aangekomen.
 12. Je gaat linksaf en loopt alsmaar rechtdoor over het onverharde pad met het kanaal aan je rechterzijde. Loop onder het viaduct door en vervolg je weg totdat je rechtsaf kunt slaan over de Enkbrug.
 13. Je vervolgt je weg rechtdoor de Schoolstraat in. De Schoolstraat loopt over in de Varkensmarkt.
 14. Wanneer je rechtdoor loopt kom je aan de rechterkant Hotel De Zwaan tegen. Dit is tegelijkertijd een tussenstop net voor het einde van deze route.
 15. Wanneer je voor je kijkt zie je de Heilige Basiliek van de Kruisverheffing.
 16. Tegenover de hoofdingang van de Kruisverheffing bevindt zich een inrit. Sla deze inrit in en blijf rechtdoor lopen totdat je op de Herenhof aankomt. Dit is een grote parkeerplaats.
 17. Houd links aan en loop aan het einde van de Herenhof rechtsom de Plaskerk. Dit rondje om de kerk krijg je van ons cadeau! ;-) Je bent aangekomen op de eindbestemming.
Categorie:Rondwandeling
Afstand:10,2 km
Moeilijkheid:licht
Route is NIET toegankelijk voor honden Route is NIET geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
1039 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.
Array

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.