Via Fortmond en IJssel

Fortmond ligt in een lus van de meanderende IJssel. Vandaag de dag is het een van de opslagplekken voor water dat we niet meer zo snel mogelijk naar de zee willen afvoeren, maar vroeger was die kromming in de rivier een afzetplek voor slib en klei: daar kon je mooi stenen voor huizenbouwen van bakken. Die grote schoorsteen is de afvoer van de oven. Tijdens de wandeling kun je ook de ovens nog zien.

We starten deze route op de parkeerplaats van informatiecentrum ‘IJssel Den Nul’, Rijksstraatweg 109.
(Je kunt ook noordelijker parkeren langs de Rijksstraatweg, zie het kaartje. In je wandeling kun je dan het bezoekerscentrum overslaan, maar daar hebben ze wel heel lekkere koffie.
Je kunt ook midden op Fortmond beginnen. Halverwege de rondweg is er een parkeerplaats waar de route zo goed als langs komt.)

  1. Loop richting het informatiecentrum en volg het pad richting het water, dat je via een vlot-achtige brug oversteekt. Volg het pad dwars door de uiterwaarden, tot een driesprong, op de Koetsweg.
  2. Ga hier links. (Als je iets noordelijker geparkeerd had komt jouw route hier ook op uit. Je komt dan vanuit de uiterwaarden ‘van bovenaf’ aangelopen, en gaat daarom dan rechts de centrale route op, (of links voor een kop koffie). Een stukje verder rechts, wandelpad, tot aan fietspad (Barlosweg). Hier links.
  3. Even verder rechts bospad op om verderop op Fortmonderweg weer rechts te gaan. Daarna wandelpad links, uiteindelijk weer naar de Fortmonderweg. Als het erg modderig is kun je ook het fietspad blijven volgen en even verder rechts de Fordmonderweg pakken, om op hetzelfde punt uit te komen.
  4. Die Fortmonderweg is eigenlijk een rondweg. We volgen hem een heel stuk tot voorbij camping ’t Haasje. In de scherpe bocht naar rechts die daarna komt, ga je links het zandpad op. Verderop in het bos op de viersprong links en dan het pad blijven volgen, het bos uit, naar de IJssel. Volg het pad, met de IJssel aan je linkerhand.
  5. Einde pad rechts van de IJssel af, maar al snel weer links, met de IJssel mee en dan tocht weer rechts van de IJssel af. Op viersprong van zandwegen links. Eerste links, einde rechts, bij huisnummer 31 rechts aanhouden.
  6. Na huisnummers 23 en 25 kun je linksaf voor een mooie slinger die je uiteindelijk weer op dit punt terecht brengt. Volg voor die slinger gewoon de weg en negeer (uiteraard) de afslagen die privéterrein zijn. Terug na de slinger ga je bij huisnummers 23 en 25 links, richting de rondweg Fortmonderweg.
  7. Pak even verder het pad naar het Kozakkerveer. Als je zo ongeveer bij de aanlegsteiger bent, zoek je na de uitkijktoren rechtsaf het wandelpad tussen de oude steenfabriek van Fortmond en de IJssel door, dat je een heel eind gaat volgen, eigenlijk gewoon tot je niet meer verder kunt. Daar ga je rechts, van de IJssel af, richting het trekveer, waarmee je je zelf over het water moet helpen.
  8. Volg het pad tot onder aan de IJsseldijk en ga hier rechts onder de dijk langs (voor de noordelijker parkeerders: jullie zijn terug bij af) en een eind verder, bij een verharde weg, over de dijk het zandpad op. Dit pad slingert naar het begin van de route, als je tenminste niet het fietspad in haar bocht naar rechts volgt, maar links het zandpad aanhoudt, met de kolk (de Barlosche kolk) aan je linkerhand houdend.
  9. Je komt nu weer op de aanlooproute van deze wandeling, dus ga gerust terug naar de parkeerplaats van het informatiecentrum.
Categorie:Rondwandeling
Afstand:11,2 km
Moeilijkheid:licht
Route is WEL toegankelijk voor honden Route is NIET geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
935 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.
Array

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.