Langs de rand van Salland – Holthone

In het uiterste noordoosten van Salland, sommigen denken dat dit al geen Salland meer is, ligt de buurtschap Holthone. Het ligt op de eeuwenoude route van Hardenberg naar Coevorden, één van de weinige doorgangen tussen de veenmoerassen die Drenthe en Overijssel eeuwenlang scheidden. De buurtschap is gesitueerd rondom een opgestuwde heuvel uit de ijstijd, de Holthoneresch. Het lijkt alsof de vooruitgang deze uithoek van Salland ook een beetje vergeten is: je waant je hier en daar eeuwen terug in de tijd. De oude Saksische boerderijen liggen aan brede zandpaden en worden geflankeerd door eeuwenoude eiken, waarvan sommige meer dan driehonderd jaar oud zijn.

Holthone maakt deel uit van Landgoed De Groote Scheere. De voormalige havezate Ter Scheer wordt al in 1367 genoemd en tot 1988 hebben er diverse adellijke families gewoond.

Ten noordwesten van Holthone kijk je uit over het voormalige veenmoeras, nu een open ontginningslandschap waarin je in de verte de veenkolonie De Krim kunt zien liggen. Ten noorden van Holthone lag het laagste deel van het veenmoeras, dat bij het landgoed hoorde. Het is nu een waterbergingsgebied met broekbossen, waar vogels als de kleine bonte specht, de nachtegaal en de wielewaal te vinden zijn. Op de grens met Drenthe wandel je over de Scheiddijk, een toepasselijke naam. Wat deze laan heel bijzonder maakt, is dat het de langste beukenlaan van Nederland is.

Redenen te over om dit bijzondere stukje Salland te ontdekken!

Categorie:Rondwandeling
Afstand:9,9 km
Moeilijkheid:normaal
Route is WEL toegankelijk voor honden Route is NIET geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
499 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.
Array

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.