Rondje langs de IJssel

Een rondje langs de IJssel wandelen van tien kilometer is ongekend, want je moet wel de kans krijgen aan de overkant te komen. In Wijhe heb je een pontje, maar omdat vrijwilligers ‘het aangepakt hebben’ vaart er de helft van het jaar ook een veerbootje van Veessen naar Fortmond en de Duursche Waarden. Op deze wandeling moet je ook zelf nog een derde pontje bedienen om een dode IJsseltak over te steken. En dan heb je ook nog wandelpaden nodig, die vind je ook niet zo maar overal zo kort langs de IJssel.

Op deze route komt dat allemaal bij elkaar, met ook nog eens horeca bij de oversteken van de IJssel en historische archeologie in de Duursche Waaarden. Daar werden vroeger stenen gebakken voor huizenbouw van de klei uit de IJssel.

Het bootje tussen Veessen en Fortmond heet het Kozakkenveer, naar een schipbrug, de Kozakkenbrug, tussen Veessen en Fortmond, die gebouwd werd door de Kozakken die het Franse leger in 1813 achtervolgden bij hun terugtocht uit Europa naar Frankrijk. Ter ere van die Kozakken is er in de tuin van verzorgingstehuis Weijtendaal in Wijhe een kunstwerk geplaatst, dat nooit officieel gepresenteerd is, eerst uitgesteld door corona, later niet meer zo veel aandacht aan besteed wegens de Oekraïne-oorlog, de Russische Kozakken toen in de schijnwerpers zetten lag wat gevoelig.

Categorie:Rondwandeling
Afstand:10,0 km
Moeilijkheid:normaal
Route is NIET toegankelijk voor honden Route is NIET geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
597 x gelezen
1 reacties
Array
Lineke Dekker schreef:

Ik mis een routebeschrijving.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.