Sallandse Heuvelrug vanuit Haarle

De Sallandse Heuvelrug is het grootste aaneengesloten heidegebied van West Europa. Het is daarom een van de Nationale Parken van ons land. Het is ook het enige gebied waar het korhoen nog leeft. Dat is wel een beetje een ingewikkeld thema overigens. Lang verhaal kort: het korhoen kan eigenlijk niet overleven op de Heuvelrug. Maar elders in Europa, Polen bijvoorbeeld, zijn er nog zat. Van daar worden er ieder jaar een paar ingevlogen deze kant op. Eigenlijk is het hoen op de Heuvelrug meer een kanarie in de koolmijn. Het heeft een indirecte signaalfunctie. Gaat ie dood, dan is er te weinig eten, dan staat de natuur er slecht voor. Mocht ie op enig moment aanslaan, dan heb je er een soort otter-moment van: dan is het met de natuur weer goed.
Dus laat die strijd om het korhoen maar pas ophouden als het hoen het overleeft. Want dan werken we met z’n allen aan een betere natuur.

Je begrijpt dan ook waarom veel paden op de Heuvelrug in het broedseizoen niet betreden mogen worden. Deze route kiest altijd begaanbare paden. Of er moet net ergens een Schotse Hooglander op zijn gaan liggen. Dan moet je even van de gebaande paden af.

En laten we dit ook nog zeggen: de Heuvelrug is áltijd de moeite waard. Vanaf half augustus tot half september net iets meer: dan staat de heide in bloei.

Leo's reisverslag

Categorie:Heidewandeling / Rondwandeling
Afstand:12,3 km
Moeilijkheid:normaal
Route is WEL toegankelijk voor honden Route is NIET geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
443 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.