Schoonheten en ’t Kanaal

Wat mogen we God op onze blote knieën bedanken dat we ten tijde van de ruilverkaveling in de jaren 70 landgoedeigenaren hadden. Anders hadden we niet van die statige lanen en mooie zandwegen meer in Salland. Deze route loopt over die paden van kasteel Schoonheten én langs het Overijssels Kanaal, dat overigens zijn route ook te danken heeft aan de destijds eigenaren van het kasteel. Want een route dwars over hun landgoed? Mooi niet!

  1. We beginnen deze wandeling bij 't Winkeltie, Schoonhetenseweg, tegenover kasteel Schoonheten. Als je met je gezicht naar 't Winkeltie staat, zoek je het paadje dat er rechts voorlangs loopt, en daar pak je het bredere zandpad linksaf het bos in. Loop al maar recht door, steek de verharde weg over en verder weer. Steek een breed open veld door (kijk even naar links om te bedenken dat dat veld de zichtlijn voor kasteel Schoonheten is en pak gewoon aan de overkant het pad weer op.
  2. Op T-spitsing rechts en nu het pad al maar volgen. Je komt dan weer over dat open veld (aan de overzijde is he vervolg iets meer naar rechts, maar je kunt gewoon het voetpad in het gras volgen). Steek de verharde weg weer over en blijf het pad almaar volgen. Tot een viersprong van brede zandpaden: rechts. Volgende viersprong van smalle zandpaden links. Door lopen tot achterkant van boerderij en het bos verlaten terwijl je die boerderij links van je houdt. (De hond doet niks. Echt waar.) Einde puinpad links en direct weer links: de Vedldzichtweg.
  3. Een eindje na de wetering rechts, Haarlesedijk/Hunnemanspad. Op vijfsprong volg je de enige zandweg: Kreilemansweg. Deze weg blijf je almaar volgen. Je zou een keer kunnen twijfelen welke van de twee het vervolg is: op die Y-spitsing hou je links aan.
  4. Steek de Heetenseweg over (kiek uut, 't is er druk) en neem het klaphekje aan de overzijde. Volg dat pad tot de wetering en ga daar rechts. Bij het kanaal ga je voor de 9 kilometer rechts en pak je de route weer op bij hectometerpaal 2km. Wij gaan voor de 10,8 km links. Steek verderop de brug over, en loop heel even aan de andere kant van het kanaal terug, maar pak meteen ook links de Oosterenkweg. Volg deze weg en grijp ter hoogte van de Overmeensweg je kans om het zandpad langs die Oosterenkweg te volgen.
  5. Even verder rechts, het fiets/voetpad op, tot aan het kanaal. Daar even rechts en met het voetveer oversteken. Dan links, doorlopen tot de provinciale weg en jouw pad elkaar bijna raken. Bij hectometerpaal 2km steek je over, springt soepel over het smalle slootje (je ziet aan de paadjes dat dat vaker gebeurt) en wandel nu de laatste kilometers terug naar af.
Categorie:Rondwandeling
Afstand:10,8 km
Moeilijkheid:licht
Route is WEL toegankelijk voor honden Route is NIET geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
538 x gelezen
2 reacties
Gerda&Ronny schreef:

Na zo’n 25 klompenpaden te hebben gelopen afgelopen zondag begonnen met ons 1e dwars door Salland pad. Niet alleen het weer was een kadootje, maar de route ook!! Op nog geen 10 km afstand van ons huis op grotendeels onbekende paden gelopen. Prachtige omgeving, met dank aan de mooie herfstkleuren en vele paddestoelen, en opvallend goed onderhouden. Eén opmerking; je bent de GPX wel nodig, want met name in het bos wordt het met alleen de tekst soms wat onduidelijk.
En als klompenpadlopers zijn we verwend met horeca/rustpunten onderweg en dat heb je nu niet. Maar het terras in Heeten was dichtbij en een lekkere afsluiter van deze geweldige 1e wandeling!

stijlXpres schreef:

Dank voor deze reactie. We hebben bewust gekozen voor GPX. Als je dat eenmaal onder de knie hebt is dat zo heel veel fijner lopen!
Het maakt ons vrijer routes uit te zetten, er hoeven niet overal paaltjes in de grond. Je kunt dan ook eventueel een paaltje missen (of dat er een verwijderd is), bij omstandigheden kunnen we de route makkelijk aanpassen. En je kunt ook een route langer of korter maken, bijvoorbeeld omdat je langs horeca wil komen ?
Als er horeca is zetten we het er bij, maar we bepalen een route omdat het ergens mooi is, niet vanwege horeca.

We hopen dat je de andere routes ook met plezier wandelt. We horen het graag.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.