Tussen IJssel en Diepenveen

Eerst was Deventer the place to be voor welvarende handelsmannen. Maar gaandeweg bevolkten de arbeiders de binnenstad en kreeg de Hanzestad Moskou aan de IJssel als bijnaam. Wie geld had liet elders een stulpje optrekken. In Diepenveen bijvoorbeeld.
Deze wandeling voert ook langs de IJssel en – zonder dat je hert in de gaten hebt – gaat dwars door het stukje Salland dat onder water gezet zou worden als de Russen onverhoed zouden komen. De IJssellinie, een lang geheim gebleven project en gelukkig nooit ten uitvoer gebracht.

Gerard's reisverslag

We starten de route hartje Diepenveen, je kunt bij de
Hof van Salland (Dorpsstraat 30) goed parkeren. Maar je kunt natuurlijk overal de route oppakken.

 1. We beginnen op de kruising Roeterdsweg -Dorpsstraat – Schapenzandweg. Met Hof van Salland in je rug, ga je rechts, de Schapenzandweg op. Volg deze weg, de Zandwetering over. Op driesprong (na huisnummer 10) rechts aanhouden.
 2. Als je de opritten naar huizen negeert slinger je vanzelf over het spoor (je mag daar gewoon lopen) het bos in. Al maar rechtdoor, tot je vanwege een T-splitsing af moet slaan. Ga daar links. Negeer het eerste bospad links, maar pak de tweede wel. Loop door tot het water, ga daar links en volg het pad met het water aan je rechterhand, net zolang tot je via een bruggetje dat water oversteekt.
 3. Na dat bruggetje direct rechts. Einde weg weer rechts. Daarna direct links. Deze Bouwhuisweg loop je helemaal uit tot aan de verharde Wetermansweg.
 4. Hier ga je rechts en direct weer rechts, de zandweg op: Kozakkenweg. In de flauwe bocht naar rechts moet jij links via het smalle pad de dijk op, richting de N337 (Zwolseweg). Kijk bij het oversteken vooral goed uit om veilig bij de Hoevelmansweg uit te komen. Dit fietspad buigt naar links, jij pakt daar de afslag naar rechts.
 5. Ga nu lekker een paar kilometer genieten zonder afslagen in de gaten te moeten houden. Passeer ondermeer de Natuurderij Keizersrande, een mooie plek om eens te overwegen wat vaker biologisch en wat minder vlees te eten. Uiteindelijk kom je weer bij de weg naar Zwolle uit.
 6. Steek eerst het wildrooster en dan de vaak drukke provinciale weg over, links langs de ‘dijkstoel van Salland’, en ook gelijk rechtdoor de Sallandsweg op. Blijf deze volgen tot het Randerpad; ga daar naar links.
 7. Je passeert rustpunt Randerhoeve. Blijf het Randerpad volgen tot einde weg. Daar rechts, Randerstraat. Je gaat eerst over het spoor, daarna over de Zandwetering: Daar direct achter rechts, het pad langs de wetering volgen.
 8. Het gaat nu af en toe wat drassig worden (als het niet hoog zomer is), helemaal als je voorbij huisnummer 15 met een brug weer de Zandwetering oversteekt, een drassig natuurgebiedje in. Het is moeilijk te beschrijven welk pad je hier moet volgen, ook omdat er meerdere paden mogelijk zijn. Kijk daarom even op het kaartje wat de bedoeling is, als je maar wel weer aan de andere kant van het natuurgebiedje bij de Zandwetering uitkomt.
 9. Deze volg je (nu aan de andere kant) richting Diepenveen. Op de verharde weg ga je rechts, dan direct weer rechts: Sallandsweg. Na huisnummer 20, links het Kerkpad op.
 10. Ter hoogte van de kerk, links het Kerkplein op. Geniet van het Kerkplein, maar zorg er wel voor dat je kort voor de kerk rechts gaat en dan einde weg links, naar de Dorpsstraat.
 11. Je bent bijna terug bij af, maar Diepenveen is veel te mooi om niet nog even een lusje er aan toe te voegen. Dus ga rechts, de Dorpsstraat op, en neem direct na (alweer) de Zandwetering, het pad links.
 12. Volg dit zandpad, negeer de eerste afslag rechts, tot je even verder rechts kunt, met de Algemene Begraafplaats aan je linkerhand. Je slingert nu links- of rechtsom vanzelf weer naar het beginpunt.
Categorie:Rondwandeling
Afstand:11,4 km
Moeilijkheid:licht
Route is WEL toegankelijk voor honden Route is NIET geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
1233 x gelezen
2 reacties
Array
Gerard ten Bulte schreef:

Ik mis een begeleidende tekst bij de kaart ‘Tussen IJssel en Diepenveen’. Diverse punten 1 2 3 etc worden genoemd maar niet wat die punten inhouden.

Groet , Gerard

Sander schreef:

Hallo Gerard, momenteel zijn we bezig om meerdere van onze routes te voorzien van begeleidende tekst, alhoewel dat niet bij alle routes zal gaan lukken. Overigens, de nummers ‘1, 2, 3’ waaraan je refereert zijn de afgelegde kilometers op de route.

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.