Tussen Oerdijk en Oostermaet

Lettele en Okkenbroek zijn twee dorpskernen die alles op alles zetten om leefbaar te blijven. In Lettele gaan ze daar zelfs zover in dat de supermarkt er gerund wordt door vrijwilligers. Wat wel helpt is dat beide dorpen echt tegen de natuur aangeplakt zijn. Van zowel de beide dorpskernen als van die natuur ga je deze wandeling genieten. En je krijgt ook zicht op hoe de landbouw in Salland ondanks schaalvergroting zijn steentje probeert bij te dragen aan een groen buitengebied.

Gerard's reisverslag

Deze wandeling begint bij de St Nicolaaskerk in Lettele, tegenover de lokale supermarkt die door vrijwilligers gerund wordt.

  1. Met de rug naar de kerk ga je rechtsaf de Bathmenseweg op. Even voor landbouwmechanisatie Holvo ga je links de zandweg in, door de bosrand. Einde weg rechts, even verder einde weg links. Deze Vosmansweg almaar blijven volgen, slingerend door het bos. Aan het eind ga je links.
  2. Vanwege – meestal – wat drassige grond, moet je wellicht iets op zoek naar het best begaanbare pad. Hoe dan ook kom je op enig moment op een bijna-viersprong (de weg van links ligt een metertje verderop) van bredere zandwegen. Daar rechts. Doorlopen tot aan verharde weg, daar rechts, Oostermaatsdijk, maar ook al weer snel links, zandweg op.
  3. Op Y-spiltsing rechts aanhouden, pad volgen, bruggetje over en rechtsaf verder lopen, tot einde weg. Daar links. Deze Weg over Sandbergsveld volgen tot eind. Dan weer links: Marsweg, met een fietspad erlangs.
  4. Je moet nu voortdurend die zandweg volgen waar het fietspad ook naar toegaat: eerst scherpe bocht naar rechts, dan afslag links (Rellinksmansweg), T-spitsing weer links (Plompmarsweg). Je komt nu op viersprong met Klinkenweg. Die steek je over, de Oosterhuisweg op. Deze weg volg je een flink eind, tot driesprong met Okkenbroekveldweg (recht voor je is een begraafplaats).
  5. Rechts, en direct links: Koerselmansweg. Deze volg je weer een flink eind, tot huisnummer 10, waar je links het zandpad het bos in gaat. Volg dit pad het bos weer uit en kies het pad rechtst langs de kerk tot op de Oerdijk. Daar links.
  6. Tegenover het dorpshuis Ons Centrum ga je links de IJssel de Schepperstraat in, maar ook gelijk weer rechts, ’t Hoge Veld in. Deze weg gaat Okkenbroek uit en maakt buiten de bebouwde kom een ietwat scherpe bocht naar links. Daar ga jij rechts een smal pad op dat je pas op het laatste moment ziet. Volg dat pad tot je (weer) op de Okkenbroekerveldweg komt. Daar rechts.
  7. Een eind verder ga je links een zandpad op (niet het pad naar of achterlangs de boerderij van nummer 4). Einde pad bruggetje over en direct links, pad vervolgen.
  8. Scherpe bocht naar rechts. Y-splitsing links. Dit pad met een paar slingers, keertje kort links of rechts, maar uiteindelijk steeds een soort van rechtdoor, tot de brede verharde weg Oerdijk, waar je links gaat en het veiligst het fietspad erlangs volgt. Maar als je de Soestwetering oversteekt, kun je mooi de Oerdijk oversteken en langs de linkeroever van de wetering verder lopen. Dit pad blijf je volgen, als de wetering afbuigt van de Oerdijk.
  9. Volg de wetering een heel eind, met een beetje geluk zie je reeën aan de overzijde of een ijsvogeltje wegduiken in het water. Na dik een kilometer neem je de afslag links (wat ook de eerste afslag is), van de wetering af. Dit pad met een paar flauwe bochten naar rechts volgen.
  10. Ter hoogte van (rechts) de parkeerplaats van de sportvelden, ga je links De Korenkamp op. Volg die met een bocht naar rechts, daarna naar links. De Korenkamp wordt Wichinksweg. Op T-spitsing ga je heel even rechts en dan direct links, smal achterlangspaadje op. Einde pad rechts, terug naar af.
Categorie:Rondwandeling
Afstand:12,2 km
Moeilijkheid:licht
Route is WEL toegankelijk voor honden Route is NIET geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
1108 x gelezen
1 reacties
Array
Ton schreef:

Prachtig!

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.