Langs oude Lanen

Een wandeling die iets van de historie van Raalte laat zien. Niet door op zoek te gaan naar oude gebouwen, maar middels een route langs wat er al stond vóórdat er werd gebouwd. We hebben op oude kaarten enkele lanen en bomenrijen kunnen terugvinden die nu nog steeds zichtbaar zijn in het ‘landschap’ van Raalte. De route gaat ook door het centrum van Raalte met genoeg gelegenheden voor een hapje of een drankje.

Gerard's reisverslag

 1. De route begint op de Grote Markt. Wanneer je de Plaskerk achter je hebt, ga je linksaf de Heerenstraat in. Loop deze helemaal uit. Steek de straat over, en loop rechts om Hotel De Zwaan.
 2. Ga links de Stationsstraat in. Loop door totdat je aan je linkerhand de Watertoren ziet. Net voorbij nr. 18 kun
  je links een pad in lopen. Je passeert nu de oude watertoren en komt uit op de Korenstraat. Steek deze gelijk over en ga naar rechts. Loop de straat uit en aan het einde links de Ceintuurbaan op.
 3. Na ongeveer 50 meter zie je rechts, aan de overkant van de straat een kleine trap van enkele treden. Ga de trap op en vervolgens direct het zandpad in. Dit pad gaat halverwege over op een schelpenpad. Loop het pad helemaal uit. Aan het einde loop je de stoep op en loop je door naar de rotonde.
 4. Op de rotonde ga je rechts. Je passeert nu aan je linkerhand het oude Tolhuisje. Direct voorbij dit
  huisje kun je links een pad in. Aan het einde van het pad zie je rechts het Amerikaans Motormuseum en
  even verderop Hotel Inn Salland. Tegenover de inrit van het hotel steek je de weg over. Door het gras vervolg je je weg langs de sloot naar rechts. Vervolgens bijna direct links ga je het kleine OLDO bruggetje over (waar ooit treinen reden) en door het hekje.
 5. Je bent nu aangekomen in park Drostenkamp. Loop rechts om de vijvers. Als je zin hebt kun je halverwege de trappen op en langs de helling aan de andere zijde naar beneden. Of loop links om het heuveltje heen, dat kan ook.
 6. Houd het water aan je linkerhand. Op een gegeven moment kom je op de tweede splitsing (niet het fietspad) waarbij je links verder rond de vijvers kunt, en rechts het park kunt verlaten. Ga hier rechts. Even verderop steek je de Burgemeester Kerssemakersstraat over en loop je tussen bebouwing door een voetpad op. Loop het voetpad uit.
 7. Aan het einde van dit pad steek je de Markeweg over, ga je een klein stukje naar links en vervolgens weer rechts het volgende voetpad op. Je loopt nu achter de huizen door het groen.
 8. Je steekt wat verderop opnieuw de Markeweg over en vervolgt je weg over het voetpad. Blijf de route onder de bomen volgen. Deze bomen zijn inmiddels flinke reuzen geworden. Op oude kaarten uit 1850 zijn deze bomenrijen al terug te vinden!
 9. Het pad buigt op een gegeven moment naar links. Blijf de bomenrijen volgen totdat je het einde van dit pad hebt bereikt. Steek de Jan van Arkelstraat over en loop rechtsaf langs de heg, totdat je links bij de eerste doorgang door deze heg kan. Volg het pad en houd zo veel mogelijk links aan totdat je bij een kleine brug komt. Steek de brug over en ga naar rechts. Ook hier loop je weer langs een oude bomenlaan.
 10. Volg het wandelpad en loop rechtdoor langs de Hartkamp. Ga linksaf en loop door totdat je bij de Pauluskerk bent. Daar ga je linksaf en loop je tussen de kerk en toren door richting de Oude Molenweg. (Drie keer raden welk soort historisch gebouw hier ooit heeft gestaan...).
 11. Ga rechtsaf en steek de Westdorplaan over richting de Kanstanjelaan. Wanneer je de school aan je rechterhand hebt, kun je schuin links een voetpad in. Ook dit pad is terug te vinden op heel oude kaarten van Raalte. Blijf dit pad volgen; je steekt tweemaal de Beukensingel over.
 12. Aan het einde van het pad ga je een klein stukje naar rechts en steekt dan de straat over. Het voetpad op de Wilgensingel steekt tussen bebouwingen en straten door naar het Noorden. Loop door totdat je de Brugstraat hebt bereikt.
 13. Hier ga je links en loop je door tot de eerste kruising. Je bent nu weer aangekomen in het winkelcentrum van Raalte. Wanneer je rechts en direct links de Grotestraat in loopt kom je uit bij het startpunt van deze route, de Plas.
Categorie:Rondwandeling
Afstand:5,4 km
Moeilijkheid:licht
Route is WEL toegankelijk voor honden Route is WEL geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
Downloads
GPX PDF
Kaart
918 x gelezen
Er zijn geen reacties op dit bericht.
Array

Laat een reactie achter

Alle velden zijn verplicht; het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.